Már régen nem készült kenyér, vagyis nem is igaz, pár hete csináltam. De valahogy meleg van, meg nem is fogy annyi kenyér MOST! Majd, ha kezdődik a suli és csomagolni kell többet, jobban fog fogyni. Már elterveztem, kovászt fogok csinálni, mint régen, mert az sokkal, de sokkal finomabb állagú kenyér szerintem, mint az élesztős. De a gyorsaság nagy úr, így ma azzal készült a kenyér.
Aminek most a receptje:
40 dkg fehérliszt,
20 dkg sokmagvas kenyérliszt,
20 dkg kukorica liszt,
2 kávéskanál só,
1 kávéskanál cukor,
2 dkg élesztő,
1 kis pohár kefir,
2 evőkanál olaj, én most salsa oliva olajat használtam, és annyi langyos víz, míg puha foszlós kenyértésztát kapunk.
Jól kidolgozom, majd pihentetem, kb míg a duplája nem lesz, majd kiveszem a tésztát és alaposan átgyúrom, formázom, és a tepsibe teszem amiben sül majd. Itt is már majdnem készre kelesztem, az egy óra, (melegtől függ) és bevágom késsel, itt már a sütőtt elkezdem felforrosítani. Mert forró sütőben kezdem sütni, de mielőtt berakom a sütőbe a kenyeret, megsimogatom egy kis langyos vízzel. Majd szép pirosra sütöm. :-)
Készült ma zserbó, de dió hiányában, mákkal!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése